Showing posts with label Geguritan. Show all posts
Showing posts with label Geguritan. Show all posts

No 21 - 30 Latihan Soal Geguritan B. Jawa 1 SD

 Geguritan 3 – “Ibu”

Ibu tansah ngopeni,

Ora nate sambat,

Tresnane tanpa upami,

Ibu cahya atiku.


Soal 21.

Sapa sing dadi tokoh utama geguritan?

A. Bapak

B. Ibu

C. Guru

D. Kanca

E. Bocah

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan nyebutake tembung “Ibu.”


Soal 22.

Apa sing dilakoni ibu?

A. Lunga-lunga

B. Ngopeni

C. Nesua

D. Turu

E. Dolanan

Jawaban: B

Pembahasan: Larik pisanan “Ibu tansah ngopeni.”


Soal 23.

Tembung “tanpa upami” tegese...

A. Tanpa tandhing

B. Ora ana pangan

C. Luwih murah

D. Ora ana rasa

E. Ora ana uwong

Jawaban: A

Pembahasan: “Tanpa upami” tegese ora ana tandhingane.


Soal 24.

Sikap ibu miturut geguritan?

A. Gampang nesu

B. Ora peduli

C. Tresna lan sabar

D. Seneng dolanan

E. Aneh

Jawaban: C

Pembahasan: Geguritan nerangake tresna lan sabare ibu.


Soal 25.

Apa sing dadi pepindhane ibu ing geguritan?

A. Cahya atiku

B. Lintang

C. Srengenge

D. Bulan

E. Kembang

Jawaban: A

Pembahasan: Ana larik “Ibu cahya atiku.”


Soal 26.

Sikap apa sing bisa ditiru saka ibu?

A. Nesu

B. Rukun, sabar, tresna

C. Gampang putus asa

D. Aneh

E. Ora gelem nulungi

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan nyritakake ibu sing rukun, sabar, lan tresna.


Soal 27.

Apa tujuan penulis geguritan iki?

A. Ngeguyu

B. Memuji lan ngurmati ibu

C. Nglakoni lelucon

D. Dolanan

E. Rame-rame

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan muji katresnan ibu marang anak.


Soal 28.

Tembung “sambat” tegese...

A. Turu

B. Ngunyeng

C. Ngomel utawa ngeluh

D. Macul

E. Nulis

Jawaban: C

Pembahasan: Sambat tegese ngeluh.


Soal 29.

Apa sing dadi rasa utama geguritan iki?

A. Susah

B. Tresna lan pamuji

C. Rame

D. Galau

E. Bingung

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan nuwuhake rasa tresna marang ibu.


Soal 30.

Apa pesen moral saka geguritan iki?

A. Aja turu

B. Tansah ngurmati lan tresna marang ibu

C. Aja dolanan

D. Aja lunga-lunga

E. Aja sambat

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan ngajari supaya tresna lan ngajeni ibu.

Share:

No 11 - 20 Latihan Soal Geguritan B. Jawa 1 SD

 Geguritan 2 – “Alam Desa”

Pagi-pagi manuk podho muni,

Sawah ijo nggoda mripat,

Udara seger ngambah ati,

Desa ayu, tentrem, lan resik.


Soal 11.

Apa sing muni esuk-esuk?

A. Kucing

B. Manuk

C. Asu

D. Sepur

E. Bocah

Jawaban: B

Pembahasan: Ana larik “Pagi-pagi manuk podho muni.”


Soal 12.

Warna sawah ing geguritan mau...

A. Abang

B. Kuning

C. Ijo

D. Putih

E. Biru

Jawaban: C

Pembahasan: Ana larik “Sawah ijo nggoda mripat.”


Soal 13.

Tembung “nggoda mripat” tegesé...

A. Nggusah mripat

B. Nggawa mripat

C. Nglarani mripat

D. Nggawe ayu katon

E. Nggawe mripat lara

Jawaban: D

Pembahasan: Nggoda mripat tegese katon endah.


Soal 14.

Udara desa digambarake...

A. Kotor lan abut

B. Seger

C. Panas

D. Berisik

E. Garing

Jawaban: B

Pembahasan: Ana larik “Udara seger ngambah ati.”


Soal 15.

Kahanan desa miturut geguritan...

A. Gering

B. Ayu, tentrem, resik

C. Kroso rame

D. Sepi lan medeni

E. Abot

Jawaban: B

Pembahasan: Larik pungkasan nerangake “Desa ayu, tentrem, lan resik.”


Soal 16.

Apa tujuane geguritan iki?

A. Nggambarake kahanan desa sing ayu lan nyaman

B. Nggambarake kutha rame

C. Ngajari maca cepet

D. Crita perang

E. Crita dolanan

Jawaban: A

Pembahasan: Geguritan nyritakake suasana alam desa sing endah lan tentrem.


Soal 17.

Tembung “tentrem” tegese...

A. Galau

B. Ayem, rukun

C. Panas

D. Kotor

E. Rame

Jawaban: B

Pembahasan: Tentrem tegese ayem lan rukun.


Soal 18.

Unsur alam sing disebut ana geguritan iki yaiku...

A. Manuk, sawah, udara

B. Sepur, gedhung, manuk

C. Gedhung, wit

D. Listrik, jalan

E. Kutha

Jawaban: A

Pembahasan: Geguritan nyebutake manuk, sawah, lan udara.


Soal 19.

Wektu sing diceritakake geguritan yaiku...

A. Esuk

B. Sore

C. Wengi

D. Bengi

E. Srengenge tilem

Jawaban: A

Pembahasan: Ana larik “Pagi-pagi manuk podho muni.”


Soal 20.

Sapa sing bisa nikmati suasana ing geguritan mau?

A. Guru

B. Wong-wong ing desa

C. Murid

D. Kepala sekolah

E. Polisi

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan nyebutake kahanan desa sing tentrem kanggo warga desa.

Share:

No 1 - 10 Latihan Soal Geguritan B. Jawa 1 SD

 Geguritan 1 – “Sekolahku”

Sekolahku endah lan resik,

Saben dina padha sinau,

Guru tansah paring piwulang,

Kanca-kanca rukun tansah guyub.


Soal 1.

Apa judhul geguritan mau?

A. Sekolahku

B. Guru

C. Kanca

D. Sinau

E. Guyub

Jawaban: A

Pembahasan: Judhul ana ing larik pisanan yaiku “Sekolahku.”


Soal 2.

Saben dina padha apa?

A. Dolanan

B. Macul

C. Sinau

D. Turu

E. Lomba

Jawaban: C

Pembahasan: Larik kaping loro nerangake “Saben dina padha sinau.”


Soal 3.

Sapa sing paring piwulang?

A. Murid

B. Guru

C. Wong tuwa

D. Tamu

E. Kepala desa

Jawaban: B

Pembahasan: Larik katelu nerangake “Guru tansah paring piwulang.”


Soal 4.

Sikap kanca-kanca ing geguritan mau?

A. Dumeh

B. Rukun

C. Padha gelut

D. Kemruwet

E. Gampang nesu

Jawaban: B

Pembahasan: Ana larik “Kanca-kanca rukun tansah guyub.”


Soal 5.

Tembung “guyub” tegesé apa?

A. Padha rame

B. Padha gelut

C. Padha kekancan apik

D. Padha sepi

E. Padha nangis

Jawaban: C

Pembahasan: Guyub tegese rukun lan bebarengan.


Soal 6.

Endah lan resik tegese sekolah kuwi...

A. Kotor lan kumelun

B. Apik lan resik

C. Ambruk

D. Sepi

E. Garing

Jawaban: B

Pembahasan: “Endah lan resik” tegese apik lan resik.


Soal 7.

Watak guru miturut geguritan kuwi...

A. Seneng dolanan

B. Seneng nesu

C. Paring piwulang

D. Padha turu

E. Padha lunga

Jawaban: C

Pembahasan: Guru tansah paring piwulang tegese seneng mulang.


Soal 8.

Apa tujuane geguritan iki?

A. Ngejak padha mangan

B. Ngejak padha sinau lan rukun

C. Ngejak padha dolanan

D. Ngejak padha turu

E. Ngejak padha nyanyi

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan iki nyritakake babagan sekolah, sinau, lan rukun.


Soal 9.

Endi larik sing nuduhake suasana sekolah?

A. Guru tansah paring piwulang

B. Sekolahku endah lan resik

C. Kanca-kanca rukun

D. Saben dina padha sinau

E. Ora ana

Jawaban: B

Pembahasan: Larik kuwi nggambarake suasana sekolah sing apik lan resik.


Soal 10.

Geguritan kuwi isine babagan...

A. Dolanan

B. Sekolah lan kanca

C. Pari tandur

D. Sepur

E. Kebon

Jawaban: B

Pembahasan: Geguritan nyritakake bab sekolah, guru, lan kanca.

Share:

Popular Posts

Followers

Program

Labels

Sitemap

Blog Archive